برندگان یکی از معتبرترین مسابقههای عکاسی دنیا یعنی World Press Photo اعلام شدند.
World Press Photo یک سازمان مستقل و غیرانتفاعی است که دفترش در آمستردام هلند قرار دارد و از سال ۱۹۵۵ ، هر ساله بهترین عکسهای خبری را انتخاب میکند. هدف این تشکیلات از این کار ترغیب کردن رعایت استانداردهای حرفهای در زمینه فتوژورنالیسم و تشویق مبادله آزاد و بدون محدودیت اطلاعات است. در واقع World Press Photo بزرگترین و با اعتبارترین رقابت عکس خبری را در سطح جهان اداره میکند.
این ۵۹ مین دوره این مسابقه است. امسال مجموعا نزدیک به ۸۳ هزار عکس در مسابقه شرکت کردند، این عکسها را ۵۷۷۵ عکاس از ۱۲۸ کشور دنیا ارائه کرده بودند.
این مسابقه در ۸ رشته مختلف برگزار میشود و البته یک برنده کلی هم دارد.
جالب است بدانید که یکی از برندگان این مسابقه یک عکاس ایرانی بوده و عکسای از او هم که برنده شده، عکسی از یک دختر نابینای ایرانی بوده است.
در ادامه ، نگاهی داریم به برترین عکسهای World Press Photo، از جمله عکس برنده و عکس عکاس ایرانی.
عکس برتر این دوره مسابقه World Press Photo، عکسی است از ورن ریچاردسون. این عکس در مرز مجارستان و صربستان در ۲۸ آگوست سال ۲۰۱۵ گرفته شده است. در این عکس شیرخواری را میبینیم که از ورای سیمهای خاردار مرز از یک سو به سوی دیگر داده میشود.
اما چرا این عکس تیره و تار است؟!
چون در ساعت ۳ صبح گرفته شده است. حدود ۲۰۰ پناهنده به لب مرز رسیده بودند و بعد از ساعتها بازی موش و گربه، آنها به تدریج توانستند از مرز عبور کنند. در این صحنه، عکاس نمیتوانست از فلش دوربین خود استفاده کند، چون نمیخواست توجه پلیس جلب شود. فقط ماه بود که روشناییبخش این صحنه تأثیرگذار بود.
عکس منتخب بعدی، در رشته طبیعت شرکت بود و از آتشفشان کولیمای مکزیک گرفته شده است:
عکس برگزیده دیگری که باز در رشته طبیعت شرکت کرده بود و یک اورانگوتان را نشان میدهد که از یک درخت ۳۰ متری، در یک پارک ملی در اندونزی بالا میرود.
عکسی که متعاقب زلزله ۷٫۸ ریشتری نپال گرفته شده است، در این عکس دیواری از صخره و گرد و غبار را میبینیم که به سمت کمپ اورست پایین میرود. این زلزله باعث مرگ ۸ هزار نفر شد.
اما میرسیم به عکس عکاس ایرانی:
این عکس را زهره صابری برای خبرگزاری مهرنیوز گرفته بود. در این عکس یک دختر نابینای ایرانی- مقیم شمال تهران دیده میشود. "راحله" از کودکی نابینا شده بود، با این همه او گرمای آفتاب و برخوردش به صورتاش دوست دارد و صبحها پشت پنجره میایستد تا گرمای آفتاب را روی پوستاش حس کند.
این عکس در رشته زندگی روزانه، در رتبه سوم قرار گرفت:
مه بر فراز شهری در شمال چین:
این مرد سیاهپوست، چشم در چشم افسر پلیس سفیدپوست انداخته است. این صحنه در جریان اعتراضات مردمی، بعد از کشته شدن یک مرد سیاهپوست در ایلینویز در ۲۵ نوامبر گرفته شده است:
عکسی از زندگی روزانه، دعاهای مذهبی تبتیها
نماد و جلوهای از روزنامهنگاری شهروندی در برزیل. در اینجا ما یکی شهروند روزنامهنگار را میبینیم که عکسی از یک راننده تاکسی کشتهشده توسط پلیس را دریافت کرده است. برزیلیهای یک تشکیلات رسانهای گردآوری خبر و عکس به نام پاپو رتو دارند که معنیاش، گفتگوی مستقیم است.
رسانههای سنتی ممکن است به خاطر مصلحتها، محدودیتها یا پررنگ بودن اخبار دیگر، از انتشار برخی از خبرها خودداری کنند، اما رسانهای اجتماعی اینگونه نیستند.
یک سوسمار در طبیعت ماداگاسکار: به خاطر روند جنگلزدایی، ۵۰ درصد گونههای سوسمار در این کشور منقرض شدهاند.
عکسی تأسفآور: در اینجا یک کودک ۷ ساله سودانی را میبینیم که بعد از بمباران بدنش به شدت سوخته است. بمب توسط دولت سودان و توسط یک هواپیمای آنتونف در نزدکی خانه این دختر در بورگو در مرکز دارفور انداخته شده بود.
در تقابل با عکس ناخوشایند قبلی، این عکس زیبا را ببینید. در اینجا ما شاهد عکسی از یک جشنواره سنتی در اسپانیا به نام لاس مایاس هستیم که در دهکده کوچکی در نزدیکی مادرید گرفته شده است. در این مراسم که به مناسبت فرارسیدن بهار برگزار میشود، یک دختر ۷ تا ۱۱ ساله به عنوان مایا انتخاب میشود. او باید چند ساعت بیحرکت در پشتزمینهای چنین رنگارنگ و زبیا که بیانگر بهار است، بنشیند.
در این عکس هم یک جنگجوی گروه تروریستی داعش را میبینیم که در یک بیمارستان کردستان در حال درمان است. در پشت سر او تصویری از عبدالله اوجالان دیده میشود. این مجروح تنها ۱۶ سال دارد!
آوارگان سوری در حال گرفتن یک عکس خانوادگی هستند. صندلی خالی نشانه عضوی از خانواده است که در جریان جنگ داخلی سوریه، درگذشته است.
در ساحل یکی از جزایر مکزیک، غواصان، یک نهنگ گوژپشت و فرزند تازه به دنیا آمدهاش را دوره کردهاند:
کودک آواره مهاجری با یک بالاپوش نایلونی در انتظار ثبتنام در یکی از شهرهای صربستان:
مراسم کشتی سنتی در سیرالئون.
عکسی که با استفاده از فیلمهای قدیمی عکاسی در شهر کوچکی که در ۵ کیلومتری محل حادثه نیروگاه هستهای چرنوبیل، یافت شده بود، گرفته شده است.
عکسی که بعد از انفجار در تیانجین چین گرفته شده است:
عکسی از یک کودک مجروح سوری در شهر دوما:
چین برای تأمین انرژی بسیار وابسته به سوخت زغال سنگ است و درست به همین علت یک سوم آلودگی دی اکسید کربن دنیا را باعث میشود. در این عکس مردان چینی را در حال راندن سهچرخه در نزدیکی یک نیروگاه زغال سنگ میبینیم.
بردگان مدرن: در اینجا یک نوجوان ۱۵ ساله به نام عبدلله را میبینیم که به سبب جذب در گروه طالبان، اینک به زندان افکنده شده است:
در اینجا هم وضعیت کودکان مفلوکی را که میبینیم که طالبان از آنهایی برای گدایی و منافع مالی استفاده میکند.
کره شمالی: زندگی در مکتب کیم!
کره شمالی یک منزویترین و ناشناختهترین کشورهای دنیاست.
همین عکس واحد با نشان دادن وضعیت معماری بسته،خشک و فاقد روح، داستانها در خود نهفته دارد.
و البته به عکاسان معدودی که اجازه ورود و عکسبرداری از کره شمالی را پیدا میکنند، گاهی این مناظر نشان داده میشود:
تظاهرات علیه تروریسم در پاریس:
مرد سوری در حال حمل یک کودک کشته شده در جنگ داخلی سوریه:
جنگهای عاج: عاج یک منبع مالی قابل توجه برای جنگسالاران آفریقایی است.
پناهجویان با قایق به روستای اسکلای لیسبون میرسند:
|